fbpx

Persoalan semasa Mohon Meter TNB

 Rumah perlu siap sekurangnya 80 % , siap wiring DB dan papan meter

Yup itu adalah syarat permohonan, TNB akan meneliti setiap document permohonan untuk lulus. tapi jika takde boleh whatapps Makwe Engineering , Whatsapp Sekarang

Untuk rumah perumahan, Perlu rujuk dengan pemaju dulu, Ini kerana, cas sambungan sudah dibayar dan perlu bayar deposit sahaja untuk masuk meter . File perumahan kebiasaannya dalam file pemaju .Boleh terus berurusan dengan Makwe Engineering juga.

Boleh, Untuk tahun 2023,

1. Bagi ic pemilik tanah dan surat kebenaran jika ada. jika buat dengan Makwe Engineering, kami boleh bagi contoh surat kebenaran ataupun Authorize Letter.

atau

2. majukan surat jual beli atau sewa, wajib stamping LHDN.

Rumah perlu siap sekurangnya 80 % , siap wiring DB dan papan meter

Jika rumah baru atau rumah ditinggalkan boleh melalui Kontraktor Elektrik, lebih mudah whatsapp sahaja Makwe Engineering.

Untuk permohonan baru, kebiasaanya dalam 14 hari bekerja. Ada  sesetengah tempat 3-5  hari dah siap pasang, bergantung pada tempat dan tenaga kerja. Untuk permohonan meter sahaja tidak termasuk cable servis anggaran 3-5 Hari kebiasaannya . Jika perlukan tambahan tiang kebiasaanya makan masa lebih lama.

 Pastikan tersedia papan meter , cable, DB dan D hook( untuk sangkut cable servis). Boleh tonton youtube Makwe Engineering CARA APPLY METER TNB

Jika rumah baru atau sambung Meter TNB perlu melalui Kontraktor Elektrik. Boleh terus whatsapp Makwe Engineering

Perlukan geran, sijil kematian dan surat bermastautin ( boleh minta dengan ketua Kampung )

Tak boleh, Perlu ada pintu lain untuk mohon meter baru. Jika 1 bumbung, tidak mengapa.

Boleh, untuk permohonan lebih 2 pintu, perlu buat permohonan dengan Kontraktor Elektrik, kebiasaanya makan masa sedikit.

  1. Tukar papan meter Single Phase ke 3 Phase
  2. Tukar DB Single Phase ke 3 Phase
  3. Cari Kontraktor Elektrik berdaftar Suruhanjaya Tenaga (ST) untuk Mohon Upgrade Meter TNB

Permohonan pasang meter TNB semula boleh melalui Kontraktor Elektrik berdaftar Suruhanjaya Tenaga (ST) seperti Makwe Engineering.

JENIS PERMOHONAN METER TNB

BEKALAN BARU METER TNB

Bagi permohonan baharu, lantikan Kontraktor Elektrik berdaftar Suruhanjaya Tenaga adalah diperlukan bagi menguruskan permohonan bekalan baru Meter TNB. Sebagai contoh, rumah lot baru diatas tanah sendiri.

UPGRADE METER TNB

Untuk upgrade Meter TNB Single Phase ke 3 Phase perlu membuat Permohanan melalui Kontraktor Elektrik berdaftar TNB. Ini kerana penggunaan bebanan elektrik semakin bertambah atau penggunaan load yang tinggi oleh sesebuah rumah perlu di upgrade ke Meter 3 Phase untuk keselamatan sistem wiring rumah dan jangka hayat yang panjang.

SAMBUNGAN SEMULA METER TNB

Untuk Permohonan Sambung Semula Meter TNB rumah, kedai, pejabat yang pernah dipasang meter TNB tetapi telah lama tidak diduduki dan owner baru perlukan elektrik. Jadi, perlu sambung semula Meter TNB . Permohonan ini perlu melalui lantikan Kontraktor Elektrik berdaftar.

PERKHIDMATAN MOHON METER TNB

KONTRAKTOR ELEKTRIK BERDAFTAR

MAKWE ENGINEERING

Kepakaran kami adalah membantu Pemilik Rumah dan Usahawan yang memiliki Kedai atau Pejabat dalam Pemasangan, Penyelenggaraan dan Menyelesaikan Masalah Pendawaian Elektrik dan Aircond. 

COVER AREA

Follow us

Bukit Raja  | Meru  | Padang Jawa | Saujana Utama 

Setia Alam | Kapar | Puncak Alam | Bukit Jelutong

Shah Alam | Klang | Eco Grandeur | Bandar Seri Coalfield

JOM WHATSAPP

Team Management (017-682 4232)

Team Sale (011-5683 3121)

Isnin – Sabtu : 9.00 am hingga 6.00 pm

×