MANGSA RENJATAN ELEKTRIK

Lagi mangsa renjatan elektrik yang telah dilaporkan berlaku kejadian meragut nyawa itu di Sabah

Lagi mangsa renjatan elektrik dilaporkan di Tawau. Adalah paling mengejutkan ianya dari pihak kontraktor penyelenggara Elektrik.

Ajal tidak mengenal jawatan dan pekerjaan seseorang, adalah lebih baik jika kita mengelakkan diri kita dari terlibat dari kemalangan sedemikian.

Mangsa bernama Foh Soon Kong berumur 41 tahun, telah dilaporkan tersangkut pada sebuah tiang elektrik ketinggian hampir dua meter dan telah diturunkan oleh pihak bomba.

telah dilaporkan tersangkut pada sebuah tiang elektrik ketinggian hampir dua meter dan telah diturunkan oleh pihak bomba.

Kejadian berlaku pada 30 januari 2022, dan Ketua Balai Bomba & Penyelamat (BBP) Julius John Stephen berkata pihaknya menerima panggilan pada kira – kira 10.32am hari ahad.

Ketika kejadian mangsa sedang melakukan kerja – kerja penyelenggaraan elektrik di Jalan Bunga Raya berdekatan Taman Eastern di sini.

Pihak bomba seramai lapan orang bergegas ke tempat kejadian yang terletak sejauh enam kilometer berhampiran balai bomba tersebut.

“Menurut laporan berita sinar mengatakan, seorang mangsa lelaki dipercayai terkena renjatan ketika melakukan penyelenggaraan elektrik dan tersangkut pada tiang tersebut” .

Berita Awani

“Pasukan Bomba kemudiannya bertindak menurunkan mangsa renjatan itu yang tersangkut pada tiang menggunakan tangga selepas kerja memutuskan bekalan elektrik ( SESB ) Sabah Electricity Sdn Bhd”. Katanya ketika dihubungi Sinar Harian Ahad Lepas.

Berita Awani

Mayat kemudiannya diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya dan operasi tamat pada pukul 11.36am.

Kerja – Kerja penyelengaraan elektrik adalah kerja yang amat bahaya dari segi nyawa. Tapi jika ia dikendalikan oleh ahli yang berkompeten, tidak menjadi masalah.

Top 1 Servis Elektrik Setia Alam – Makwe

Pakar Pendawaian Elektrik yang disegani dan dikenali di Selangor. Makwe Engineering adalah sebuah syarikat bumiputra.

Syarikat ini ditubuhkan oleh 2 orang anak muda dalam linkungan umur 20an. Di sini kami perkenalkan Pengasas pertama syarikat kami iaitu Puan Nisa.

Beliau mempunyai sejarah latar belakang pendidikan Diploma Kejuruteraan Pembuatan

Dan menyambung pengajian ke peringkat Ijazah dalam Bidang yang sama iaitu Kejuruteraan Pembuatan Design di sebuah Universiti Awam,

Universiti Teknikal Malaysia, Melaka.

Puan Khairunnisa Pengasas Makwe Engineering

Setelah berkahwin beliau dari Negeri Sembilan berhijrah ke Negeri Selangor iaitu Klang dan mempunyai sebuah Syarikat yang bertempat di Setia Alam.

Dan di sini kami perkenalkan Pengasas bersama syarikat kami iaitu Tuan Wafi.

Beliau mempunyai sejarah latar belakang pendidikan Diploma Kejuruteraan Elektrik di Uitm Pulau Pinang.

Dan menyambung pengajian ke peringkat Ijazah dalam Bidang yang sama iaitu Kejuruteraan Elektrik Kuasa di sebuah Universiti Awam,

Universiti Teknikal Malaysia, Melaka.

Tuan Wafi Pengasas bersama Makwe Engineering

Setelah berkahwin beliau mengajak isterinya untuk tinggal bersama di rumah beliau yang terletak di Klang.

tim Makwe

Alhamdulillah syarikat Makwe Engineering juga telah melahirkan ramai anak muda yang berpengalaman.

Bilik Meeting Makwe

Kami melatih anak muda dikalangan umur 20 tahun ke atas atau fresh graduate yang berkompeten untuk masaa depan yang cemerlang.

Doakan syarikah kami berkembang maju dan dapat membantu lebih ramai pelanggan kami berkaitan dengan elektrikal.

Pagar Elektrik Automatik tak boleh buka

Viral dalam akaun tiktok cik akak kita tak dapat keluar jalan sebab satu taman perumahan blackout. Blackout ok lagi, mintak jauh kalau rumah terbakar, kereta motor dan barang dalam rumah pun tak boleh nak angkut sekali.

Harta benda tidak dapat angkut tak apa, kalau jiwa dan ahli keluarga lain pula macam mana. ha sudah, kita sentiasa doakan tidak terjadi perkara buruk kepada ahli keluarga kita.

Rumah-rumah sekarang selalunya dilengkapi dengan pagar elektrik atau kita panggil pagar automatik. Pagar sebegini mudah dan boleh mempercepatkan proses untuk kita keluar rumah kerana dengan hanya tekan butang ‘buka’ pagar dah terbuka luas dan kita boleh undur kereta.

Namun, bagaimana pula jika bekalan elektrik terputus? Adakah kita tak boleh guna pagar tersebut? Kalau macam tu bagaimana kita nak keluar rumah? Begitulah perkongsian pengalaman mencemaskan yang dikongsikan oleh akaun TikTok Chai Merican ini.

Menerusi video tersebut, wanita ini berkongsikan pengalaman beliau semasa bekalan elektrik terputus.

Video yang memperoleh jumlah tontonan menghampiri 400 ribu itu turut mendapat perhatian ramai yang membuat pelbagai reaksi di ruangan komen. Kebanyakan warganet turut berkongsikan pengalaman mereka dan memberi cadangan untuk menggunakan powerbank.

Anak 2 Tahun MAUT Terkena Renjatan

Gambar budak maut terkena renjatan

Fillipine, Budak 2 Tahun dilaporkan maut terkena renjatan elektrik, Dipercayai memasukkan sudu kedalam extension cord.

Seorang kanak-kanak lelaki dua tahun dilaporkan telah meninggal dunia pada Jumaat lalu akibat terkena renjatan elektrik selepas memasukkan sudu ke dalam extension cord.

Menurut Philipphines Lifestyle News, mangsa yang dikenali sebagai Jake Angara itu baru sahaja menyambut ulang tahun kelahirannya pada 7 Februari lalu.

Kisah yang berlaku di Quezon City itu telah dimuatnaik oleh ibu mangsa di laman Facebook dan kini menjadi tular di Filipina.

Ibu mangsa, Eloisa Acay Angara, mengatakan bahawa dia ketika itu membuat susu yang diminta oleh anaknya.

Dia mengatakan bahawa sudu telah diletakkan ditempat yang tinggi agar ia tidak dapat dicapai oleh anaknya.

Pun begitu, Jake tetap mencapai sudu itu dan memasukkanya ke dalam extension cord.

Kanak-kanak itu segera dibawa ke hospital dan tidak lama selepas dia disahkan meninggal dunia.

Menurut saudaranya, Jake merupakan seorang anak yang sangat comel, baik dan bijak.

Menurut jurucakap Meralco, Joe Zaldarriaga, adalah bahaya untuk memasukkan sesuatu ke dalam extension.

Sebaiknya tanggalkan extension cord sebaik sahaja digunakan. Alat keselamatan juga tersedia untuk menutup saluran elektrik.\

Antara Kepakaran Kami:

PEMASANGAN ELEKTRIK

  • Pasang Water Heater Berkualiti
  • Pemasangan DoorBell
  • Pasang Socket Plug
  • Suis
  • Kotak Agihan ( DB ) Single Phase & 3 Phase
  • Pemasangan Semua Jenis Kipas biasa & Hiasan
  • Pemasangan Semua Jenis Lampu biasa & Hiasan dari RM 25

PENYELENGGARAAN ELEKTRIK / TROUBLESHOOTING

  • Troubleshoot / Selenggara Wiring.
  • Troubleshoot / Selenggara Blackout untuk Single Phase dan 3 Phase.
  • Selenggara semula wiring lama ke baru.
  • Tukar / Alih (DB & MCB).
  • Electrical Checking
  • Servis DB ( Distribution Board )
  • Tukar Kotak DB lama ( Kayu ) Kepada yang Lebih Tahan Lama & Berkualiti.

PENDAWAIAN / WIRING DOMESTIK (RUMAH), KEDAI & PEJABAT

  • Wiring Elektrikal / Pendawaian 1 Premis
  • Pendawaian Lampu ( Cable size 1.5mm)
  • Pendawaian Kipas ( Cable size 1.5mm)
  • Socket 13A ( Cable size 2.5mm)
  • Point Baru untuk aircond
  • Pendawaian Autogate
  • Water Heater
  • Jenis Tanam / Conceal
  • Jenis Permukaan / Surface ( Casing PVC )
  • Condute ( PVC Pipe )

“SYARIKAT ELEKTRIKAL BERDAFTAR YANG PALING DIPERCAYAI, PALING BERKUALITI & PALING HARGA BERPATUTAN DI SELANGOR”

Sebelum ni, pernah guna servis dengan syarikat Coronabana Enterprise, tapi rasa tak puas hati dengan hasil kerja mereka? Kualiti out? Harga lagi mahal betul? Tersalah installation dan syarikat tersebut malah tidak munculkan diri dan tak mahu bertanggungjawad, wasap di bluetickan aje. Cari Tukang lain pun sama je 2 x 5 ?

Anda mempunyai masalah sebegini? Ha, jangan risau jangan gusar jangan keliru, Kami bertanggungjawab dan boleh membantu anda dalam menyelesaikan masalah elektrikal.

SYARIKAT MAKWE ENGINEERING ELEKTRIKAL NO 1 DI SELANGOR

Kenapa anda perlu pilih kami?

  • Berpengalaman dalam membantu lebih dari 600 buah rumah dalam masa setahun
  • Semua Tim mempunyai sijil elektrikal yang diiktiraf
  • Patuh pada masa yang tela ditetapkan
  • Salesperson berdedikasi dan Intergriti tinggi
  • Customer-oriented (your satisfaction, our priority)

Apa yang anda dapat sekiranya menggunakan perkhidmatan kami?

  • Tak perlu pening lagi mencari pakar elektrik
  • Hasil kerja kemas seperti yang telah dijamin
  • Barang elektrik yang disediakan berkualiti dan terjamin cop SIRIM
  • Layanan baik dari salesperson kami
  • Memberikan sedikit sebanyak ilmu berkenaan asas elektrik rumah

6 Kesilapan Punca Bil Elektrik Meningkat

Di sini kami akan share 6 Kesilapan Punca Bil Elektrik Meningkat terutama lagi sewaktu PKP. Mesti semua seisi rumah runsing kan?

Seperti yang kita tahu, sejak bermulanya krisis kita dengan negara disaat Dunia dilanda pendemik, dan sekarang pula akan ke arah ENDEMIK seperti yang kita tahu dan juga telah diwar – warkan dalam berita. Dari tahun 2020 – 2021 kita kita masih hadapi krisis ini walaupun ia muncul sejak 2019 lagi.

Banyak pekerjaan hilang, Owner business hilang punca jualan, Pekerja hilang punca pencarian, Kedai terpaksa ditutup, bukan setakat perniagaan kecil sahaja, yang sudah lama dan perniagaan gergasi juga terkesan dengan kejatuhan ekonomi kita.

Bukan setakat itu sahaja, statistic juga ada menunjukkan kadar kenaikan pesakit mental dan juga kes Bunuh diri sejak 3 tahun kebelakang ini semakin meningkat tinggi.

dan bukan yang diatas ni sahaja yang buat kita makin “GILA”! Mana taknya, hari-hari duduk rumah pon boleh gila bila dapat BILL ELEKTRIK melambung tinggi mahalnya!. “Mahal Kita” hilang entah kemana, disebabkan bill elektrik pun boleh jadikan status penceraian semakin meningkat tinggi.

BIL ELEKTRIK MAHAL PUNCA DARI DIRI KITA

KERAP BUKA PETI SEJUK

  • 1 orang je buka sampai 5 – 10 kali atau mungkin lebih? cuba darabkan dengan ahli rumah.

“Mana bil tak melambung tinggi?”

.

LAMPU DIBIARKAN TERBUKA 24 JAM

  • Ini pun salah satu punca bil elektrik mahal juga.
  • Untuk dapatkan tidur yang sempurna, kita tutup semua lampu.

.

KERAP BERNETFLIX

  • Perhatikan perihal anak – anak dan selalu buat aktiviti yang memberi penjimatan tenaga.

.

CAS BETERI SEHINGGA PENUH

  • Pernahkan cas telefon seharian? saya pun, masa tu bila bill naik, abah mengamuk. haha
  • Bukan setakat fon je, laptop tu kalau x off beteri bila full. boleh rosak tau.

.

MUATKAN SEMUA PAKAIAN DALAM MESIN BASUH

  • Beli mesin basuh besar yang muatkan 10kg berat pakaian.

“Baru jimat bil elektrik”

.

LIMITKAN PENGGUNAAN AIRCOND DIWAKTU SIANG HARI

Jangan guna aircond pada waktu siang. Penggunaan Aircond pada waktu malam hanya 30 minit sekadar sejukkan ruangan bilik.

Rumah Blackout / Trip secara tiba-tiba

Punca-punca yang sering berlaku adalah LITAR PINTAS

Kotak DB mengesan arus elektrik yang berlebihan, dan ketika itu ia menyebabkan rumah kita hilang punca api / tenaga.

Dan apa yang berlaku adalah rumah kita tiada bekalan elektrik, dan di sini Nisa akan share apa yang Tuan Puan perlu buat jika mengalami masalah sedemikian?

Antaranya adalah daripada

  1. Memastikan keadaan Pada Peranti Elektrik / Kotak Agihan bekalan elektrik yang lebih dikenali sebagai Kotak DB ( Distribution Box ).
  2. Keluar jenguk keadaan rumah di kawasan perumahan / Jiran adakah mereka juga mempunyai masalah seperti anda.
  3. Jika Jiran juga tiada api/tenaga, Tuan Puan boleh rujuk kepada Syarikaat TNB.
  4. Jika hanya rumah Tuan Puan sahaja yang mempunyai masalah, Tuan Puan tidak perlu hubungi TNB, Anda hanya memerlukan Kontraktor elektrik yang berpengalaman untuk selesaikan masalah tersebut.

5 Punca Trip
5 Punca Trip
Petir atau kilat berpanjangan
1
Serangan makhluk anai-anai
2
Ciciak tersepit dalam DB Box
3
Kabel yang longgar atau terluka
4
Jarang servis DB dan kerap tambah perkakasan elektrik
5

Kenapa anda perlu pilih kami?

  • Berpengalaman dalam membantu lebih dari 600 buah rumah dalam masa setahun
  • Semua Tim mempunyai sijil elektrikal yang diiktiraf
  • Patuh pada masa yang tela ditetapkan
  • Salesperson berdedikasi dan Intergriti tinggi
  • Customer-oriented (your satisfaction, our priority)

Apa yang anda dapat sekiranya menggunakan perkhidmatan kami?

  • Tak perlu pening lagi mencari pakar elektrik
  • Hasil kerja kemas seperti yang telah dijamin
  • Barang elektrik yang disediakan berkualiti dan terjamin cop SIRIM
  • Layanan baik dari salesperson kami
  • Memberikan sedikit sebanyak ilmu berkenaan asas elektrik rumah

Antara Kepakaran Kami:

PEMASANGAN ELEKTRIK

  • Pasang Water Heater Berkualiti
  • Pemasangan DoorBell
  • Pasang Socket Plug
  • Suis
  • Kotak Agihan ( DB ) Single Phase & 3 Phase
  • Pemasangan Semua Jenis Kipas biasa & Hiasan
  • Pemasangan Semua Jenis Lampu biasa & Hiasan dari RM 25

PENYELENGGARAAN ELEKTRIK / TROUBLESHOOTING

  • Troubleshoot / Selenggara Wiring.
  • Troubleshoot / Selenggara Blackout untuk Single Phase dan 3 Phase.
  • Selenggara semula wiring lama ke baru.
  • Tukar / Alih (DB & MCB).
  • Electrical Checking
  • Servis DB ( Distribution Board )
  • Tukar Kotak DB lama ( Kayu ) Kepada yang Lebih Tahan Lama & Berkualiti.

PENDAWAIAN / WIRING DOMESTIK (RUMAH), KEDAI & PEJABAT

  • Wiring Elektrikal / Pendawaian 1 Premis
  • Pendawaian Lampu ( Cable size 1.5mm)
  • Pendawaian Kipas ( Cable size 1.5mm)
  • Socket 13A ( Cable size 2.5mm)
  • Point Baru untuk aircond
  • Pendawaian Autogate
  • Water Heater
  • Jenis Tanam / Conceal
  • Jenis Permukaan / Surface ( Casing PVC )
  • Condute ( PVC Pipe )

“SYARIKAT ELEKTRIKAL BERDAFTAR YANG PALING DIPERCAYAI, PALING BERKUALITI & PALING HARGA BERPATUTAN DI SELANGOR”

Sebelum ni, pernah guna servis dengan syarikat Coronabana Enterprise, tapi rasa tak puas hati dengan hasil kerja mereka? Kualiti out? Harga lagi mahal betul? Tersalah installation dan syarikat tersebut malah tidak munculkan diri dan tak mahu bertanggungjawad, wasap di bluetickan aje. Cari Tukang lain pun sama je 2 x 5 ?

Anda mempunyai masalah sebegini? Ha, jangan risau jangan gusar jangan keliru, Kami bertanggungjawab dan boleh membantu anda dalam menyelesaikan masalah elektrikal.

SYARIKAT MAKWE ENGINEERING ELEKTRIKAL NO 1 DI SELANGOR

Macam Mana nak Kurangkan Bil Elektrik?

Hai, Nisa nak share kepada Puan – Puan yang ingin tahu cara untuk jimatkan tenaga elektrik di rumah. Ha, Senang je. Follow je step dibawah.

Cara Jimat Bil Elektrik

Antara penjimatan yang terbaik adalah dengan :-

  1. Kurangkan dalam penggunaan pemanas air ( Water Heater ). Guna bila terdesak sahaja ketika cuaca terlalu sejuk atau ketika musim hujan.
  2. Penggunaan Lampu LED.
  3. Cabut kesemua kepala Plug yang tidak lagi digunakan.
  4. Beli barang yang mempunyai cop ” Energy Star “.
  5. Gunakan Penghawa dingin “Aircond” secara berkala.

Ini sahaja tipsnya, untuk dapatkan tips lebih boleh hubungi kami di www.MakweEngineering.com

PENING KEPALA MANA NAK CARI KONTRAKTOR YANG TAHU TENTANG ELEKTRIKAL / WIRING / PENDAWAIAN.

www.wasap.my/60176824232 – Encik Din

#MakweEngineeringElektrikal Sedia Membantu anda.

Antara Kepakaran Kami:

PEMASANGAN ELEKTRIK

  • Water Heater Berkualiti
  • DoorBell Wiring Berkualiti
  • Socket Plug
  • Suis Lampu Kipas
  • Ekzos Fan
  • CCTV
  • Kotak Agihan / Kotak Putih Elektrik Trip ( DB ) Single Phase & 3 Phase
  • Semua Jenis Kipas biasa & Hiasan
  • Semua Jenis Lampu biasa & Hiasan dari RM 25

PENYELENGGARAAN ELEKTRIK / TROUBLESHOOTING

  • Troubleshoot / Selenggara Wiring Rumah, Kedai, Ofis, Kilang
  • Troubleshoot / Selenggara Blackout untuk Single Phase dan 3 Phase.
  • Selenggara semula wiring lama ke baru.
  • Tukar / Alih (DB & MCB).
  • Electrical Checking
  • Servis DB ( Distribution Board )
  • Tukar Kotak DB lama ( Kayu ) Kepada yang Lebih Tahan Lama & Berkualiti.

PENDAWAIAN / WIRING DOMESTIK (RUMAH), KEDAI & PEJABAT

  • Wiring Elektrikal / Pendawaian 1 Premis
  • Lampu ( Cable size 1.5mm)
  • Kipas ( Cable size 1.5mm)
  • Socket 13A ( Cable size 2.5mm)
  • Point Baru untuk aircond, heater, oven besar watt
  • Autogate Kabel berkualiti carbon
  • Water Heater berkualiti
  • Jenis Tanam / Conceal
  • Permukaan / Surface ( Casing PVC )
  • Jenis Condute ( PVC Pipe )

Jom whatsapp www.wasap.my/60176824232 – Encik Din

Website: www.MakweEngineering.com
Fb Page: Makwe Engineering
Instagram: Makwe Engineering

Guna Aircond Ketika Cuaca Panas.

Semua sedia maklum bahawa penggunaan Aircond ketika cuaca yang sangat panas akan meningkatkan kadar Bill Elektrik.

Untuk mengelakkan kadar bill elektrik meningkat tinggi, anda boleh gunakan cara ini.

  1. Sentiasa tukar atau bersihkan penapis / filter udara aircond.
  2. Biasakan guna aircond pada suhu yang betul pada waktu malam, dan gunakanlah angin kipas pada waktu siang.
  3. Pastikan Lubang udara ditutup supayya angin sejuk di dalam bilik tidak keluar.

×