6 Kesilapan Punca Bil Elektrik Meningkat

Di sini kami akan share 6 Kesilapan Punca Bil Elektrik Meningkat terutama lagi sewaktu PKP. Mesti semua seisi rumah runsing kan?

Seperti yang kita tahu, sejak bermulanya krisis kita dengan negara disaat Dunia dilanda pendemik, dan sekarang pula akan ke arah ENDEMIK seperti yang kita tahu dan juga telah diwar – warkan dalam berita. Dari tahun 2020 – 2021 kita kita masih hadapi krisis ini walaupun ia muncul sejak 2019 lagi.

Banyak pekerjaan hilang, Owner business hilang punca jualan, Pekerja hilang punca pencarian, Kedai terpaksa ditutup, bukan setakat perniagaan kecil sahaja, yang sudah lama dan perniagaan gergasi juga terkesan dengan kejatuhan ekonomi kita.

Bukan setakat itu sahaja, statistic juga ada menunjukkan kadar kenaikan pesakit mental dan juga kes Bunuh diri sejak 3 tahun kebelakang ini semakin meningkat tinggi.

dan bukan yang diatas ni sahaja yang buat kita makin “GILA”! Mana taknya, hari-hari duduk rumah pon boleh gila bila dapat BILL ELEKTRIK melambung tinggi mahalnya!. “Mahal Kita” hilang entah kemana, disebabkan bill elektrik pun boleh jadikan status penceraian semakin meningkat tinggi.

BIL ELEKTRIK MAHAL PUNCA DARI DIRI KITA

KERAP BUKA PETI SEJUK

  • 1 orang je buka sampai 5 – 10 kali atau mungkin lebih? cuba darabkan dengan ahli rumah.

“Mana bil tak melambung tinggi?”

.

LAMPU DIBIARKAN TERBUKA 24 JAM

  • Ini pun salah satu punca bil elektrik mahal juga.
  • Untuk dapatkan tidur yang sempurna, kita tutup semua lampu.

.

KERAP BERNETFLIX

  • Perhatikan perihal anak – anak dan selalu buat aktiviti yang memberi penjimatan tenaga.

.

CAS BETERI SEHINGGA PENUH

  • Pernahkan cas telefon seharian? saya pun, masa tu bila bill naik, abah mengamuk. haha
  • Bukan setakat fon je, laptop tu kalau x off beteri bila full. boleh rosak tau.

.

MUATKAN SEMUA PAKAIAN DALAM MESIN BASUH

  • Beli mesin basuh besar yang muatkan 10kg berat pakaian.

“Baru jimat bil elektrik”

.

LIMITKAN PENGGUNAAN AIRCOND DIWAKTU SIANG HARI

Jangan guna aircond pada waktu siang. Penggunaan Aircond pada waktu malam hanya 30 minit sekadar sejukkan ruangan bilik.

Rumah Blackout / Trip secara tiba-tiba, Makwe

Punca-punca yang sering berlaku adalah disebabkan oleh Kotak DB mengesan arus elektrik yang berlebihan.

Dan ketika itu ia menyebabkan rumah kita hilang punca api / tenaga.

Kotak DB mengesan arus elektrik yang berlebihan, dan ketika itu ia menyebabkan rumah kita hilang punca api / tenaga.

Dan apa yang berlaku adalah rumah kita tiada bekalan elektrik, dan di sini Nisa akan share apa yang Tuan Puan perlu buat jika mengalami masalah sedemikian?

Antaranya adalah

  1. Memastikan keadaan Pada Peranti Elektrik / Kotak Agihan bekalan elektrik yang lebih dikenali sebagai Kotak DB ( Distribution Box ).
  2. Keluar jenguk keadaan rumah di kawasan perumahan / Jiran adakah mereka juga mempunyai masalah seperti anda.
  3. Jika Jiran juga tiada api/tenaga, Tuan Puan boleh rujuk kepada Syarikaat TNB.
  4. Jika hanya rumah Tuan Puan sahaja yang mempunyai masalah, Tuan Puan tidak perlu hubungi TNB, Anda hanya memerlukan Kontraktor elektrik yang berpengalaman untuk selesaikan masalah tersebut.

Macam Mana nak Kurangkan Bil Elektrik?

Hai, Nisa nak share kepada Puan – Puan yang ingin tahu cara untuk jimatkan tenaga elektrik di rumah. Ha, Senang je. Follow je step dibawah.

Cara Jimat Bil Elektrik

Antara penjimatan yang terbaik adalah dengan :-

  1. Kurangkan dalam penggunaan pemanas air ( Water Heater ). Guna bila terdesak sahaja ketika cuaca terlalu sejuk atau ketika musim hujan.
  2. Penggunaan Lampu LED.
  3. Cabut kesemua kepala Plug yang tidak lagi digunakan.
  4. Beli barang yang mempunyai cop ” Energy Star “.
  5. Gunakan Penghawa dingin “Aircond” secara berkala.

Ini sahaja tipsnya, untuk dapatkan tips lebih boleh hubungi kami di www.MakweEngineering.com

PENING KEPALA MANA NAK CARI KONTRAKTOR YANG TAHU TENTANG ELEKTRIKAL / WIRING / PENDAWAIAN.

www.wasap.my/60176824232 – Encik Din

#MakweEngineeringElektrikal Sedia Membantu anda.

Antara Kepakaran Kami:

PEMASANGAN ELEKTRIK

  • Water Heater Berkualiti
  • DoorBell Wiring Berkualiti
  • Socket Plug
  • Suis Lampu Kipas
  • Ekzos Fan
  • CCTV
  • Kotak Agihan / Kotak Putih Elektrik Trip ( DB ) Single Phase & 3 Phase
  • Semua Jenis Kipas biasa & Hiasan
  • Semua Jenis Lampu biasa & Hiasan dari RM 25

PENYELENGGARAAN ELEKTRIK / TROUBLESHOOTING

  • Troubleshoot / Selenggara Wiring Rumah, Kedai, Ofis, Kilang
  • Troubleshoot / Selenggara Blackout untuk Single Phase dan 3 Phase.
  • Selenggara semula wiring lama ke baru.
  • Tukar / Alih (DB & MCB).
  • Electrical Checking
  • Servis DB ( Distribution Board )
  • Tukar Kotak DB lama ( Kayu ) Kepada yang Lebih Tahan Lama & Berkualiti.

PENDAWAIAN / WIRING DOMESTIK (RUMAH), KEDAI & PEJABAT

  • Wiring Elektrikal / Pendawaian 1 Premis
  • Lampu ( Cable size 1.5mm)
  • Kipas ( Cable size 1.5mm)
  • Socket 13A ( Cable size 2.5mm)
  • Point Baru untuk aircond, heater, oven besar watt
  • Autogate Kabel berkualiti carbon
  • Water Heater berkualiti
  • Jenis Tanam / Conceal
  • Permukaan / Surface ( Casing PVC )
  • Jenis Condute ( PVC Pipe )

Jom whatsapp www.wasap.my/60176824232 – Encik Din

Website: www.MakweEngineering.com
Fb Page: Makwe Engineering
Instagram: Makwe Engineering

Guna Aircond Ketika Cuaca Panas.

Semua sedia maklum bahawa penggunaan Aircond ketika cuaca yang sangat panas akan meningkatkan kadar Bill Elektrik.

Untuk mengelakkan kadar bill elektrik meningkat tinggi, anda boleh gunakan cara ini.

  1. Sentiasa tukar atau bersihkan penapis / filter udara aircond.
  2. Biasakan guna aircond pada suhu yang betul pada waktu malam, dan gunakanlah angin kipas pada waktu siang.
  3. Pastikan Lubang udara ditutup supayya angin sejuk di dalam bilik tidak keluar.

Arus Bocor pada Laptop?

Pernah anda terkejut / “Shock” ketika tersentuh dibahagian – bahagian tertentu pada laptop? Ha.. Pernah? Hati – hati ye.

Ada banyak faktor yang boleh menyebabkan arus bocor dari Komputer Riba anda. Antaranya adalah:

  1. Extension Plug yang tidak sempurna. Extension tak sempurna sebagai contoh ada satu bahagian yang mengeluarkan bunyi spark api dan anda masih menggunakannya. Pastikan tidak menggunakan Extension yang rosak ye kawan – kawan.
  2. Adaptor atau Power Supply PC yang rosak.

3 Tips Pemilihan Water Heater

Sebelum kita buat pemilihan dalam pembelian water heater. kita perlu tahu adakah ia bersesuaian digunakan untuk kita ataupun tidak.

Antara Pelanggan kami yang perlu tahu adalah

  1. kedudukan water heater tersebut agar ketinggian bersesuaian dengan seisi rumah.
  2. Rujuk watt di belakang kotak ikut kesesuaian untuk penjimatan elektrik yang tidak terlalu tinggi.
  3. Memiih water heater yang berjenama untuk kegunaan yang lama dan tidak mendatangkan kemudaratan.

Buat ini Jika Jumpa Mangsa Renjatan

Jangan bertindak terburu-buru jika ternampak orang yang disayangi terkena Renjatan Elektrik, Buatlah tindakan yang saya share seperti di bawah ini.

  1. Matikan sumber elektrik utama seperti dalam kotak agihan atau Distribution board DB sebelum menyentuh mangsa.
  2. Gunakan bahan penebat untuk tarik mangsa jauh dari kawasan yang terdedah dengan aliran arus. Pastikan tidak menyentuh badan mangsa menggunakan tangann kosong ketika masih ada arus elektrik.
  3. . Baringkan masa dalam kedudukan yang sesuai untuk memudahkan sistem pernafasan mangsa.
  4. Lakukan CPR jika anda dapati mangsa sukar untuk bernafas.

3 Punca Litar Pintas Berlaku

Ini adalah antara sebab berlakunya litar pintas di mana – mana yang mempunyai bekalan elektrik yang kurang sempurna.

Antaranya adalah kerana:

  1. Penebat Kabel Litar yang rosak, seperti salutan kabel itu terluka atau koyak dan digigit binatang seperti tikus. ( Di serang anai-anai juga biasa berlaku. )
  2. Sambungan kabel yang longgar. Hanya Electrician yang berkemahiran sahaja yang berpengalaman dalam menyambung 2 wayar/kabel dengan sempurna tanpa longgar.
  3. Menggunakan soket yang rosak sebagai contoh, Socket mengeluarkan bunyi “Buzz buzz” seperti bunyi percikan api “spark” . Soket itu sangat merbahaya untuk digunakan.
×