
Di sini kami akan share 6 Kesilapan Punca Bil Elektrik Meningkat terutama lagi sewaktu PKP. Mesti semua seisi rumah runsing kan?
Seperti yang kita tahu, sejak bermulanya krisis kita dengan negara disaat Dunia dilanda pendemik, dan sekarang pula akan ke arah ENDEMIK seperti yang kita tahu dan juga telah diwar – warkan dalam berita. Dari tahun 2020 – 2021 kita kita masih hadapi krisis ini walaupun ia muncul sejak 2019 lagi.
Banyak pekerjaan hilang, Owner business hilang punca jualan, Pekerja hilang punca pencarian, Kedai terpaksa ditutup, bukan setakat perniagaan kecil sahaja, yang sudah lama dan perniagaan gergasi juga terkesan dengan kejatuhan ekonomi kita.
Bukan setakat itu sahaja, statistic juga ada menunjukkan kadar kenaikan pesakit mental dan juga kes Bunuh diri sejak 3 tahun kebelakang ini semakin meningkat tinggi.
dan bukan yang diatas ni sahaja yang buat kita makin “GILA”! Mana taknya, hari-hari duduk rumah pon boleh gila bila dapat BILL ELEKTRIK melambung tinggi mahalnya!. “Mahal Kita” hilang entah kemana, disebabkan bill elektrik pun boleh jadikan status penceraian semakin meningkat tinggi.
BIL ELEKTRIK MAHAL PUNCA DARI DIRI KITA

KERAP BUKA PETI SEJUK
- 1 orang je buka sampai 5 – 10 kali atau mungkin lebih? cuba darabkan dengan ahli rumah.
“Mana bil tak melambung tinggi?”
.

LAMPU DIBIARKAN TERBUKA 24 JAM
- Ini pun salah satu punca bil elektrik mahal juga.
- Untuk dapatkan tidur yang sempurna, kita tutup semua lampu.
.

KERAP BERNETFLIX
- Perhatikan perihal anak – anak dan selalu buat aktiviti yang memberi penjimatan tenaga.
.

CAS BETERI SEHINGGA PENUH
- Pernahkan cas telefon seharian? saya pun, masa tu bila bill naik, abah mengamuk. haha
- Bukan setakat fon je, laptop tu kalau x off beteri bila full. boleh rosak tau.
.

MUATKAN SEMUA PAKAIAN DALAM MESIN BASUH
- Beli mesin basuh besar yang muatkan 10kg berat pakaian.
“Baru jimat bil elektrik”
.

LIMITKAN PENGGUNAAN AIRCOND DIWAKTU SIANG HARI
Jangan guna aircond pada waktu siang. Penggunaan Aircond pada waktu malam hanya 30 minit sekadar sejukkan ruangan bilik.
0 Comments